Om den misforståede jantelov

 

Jeg tror vi alle på et eller andet tidspunkt i vores liv, har stiftet bekendtskab med den mere berygtede end berømte jantelov. De 10 bud fra Aksel Sandemoses roman “En flygtning krydser sit spor”, har på en eller anden måde fundet fodfæste i den danske mentalitet og for mange, tror jeg, er det ensbetydende med at holde begge ben på jorden, som vi danskere rigtig godt kan lide. Vi kan lide tanken om at vi er jordnære og reelle og ikke mindst ærlige. Derfor tror jeg at man kan føle sig meget overvældet af, for eksempel den amerikanske “way of life”, hvor man er meget udadvendt og uden omsvøb deler sin succes med omverdenen.

Hvis du lige skal have opfrisket janteloven kommer den her:

Jantelovens 10 bud:

  1. Du skal ikke tro, du er noget.
  2. Du skal ikke tro, at du er lige så meget som os.
  3. Du skal ikke tro, at du er klogere end os.
  4. Du skal ikke bilde dig ind, at du er bedre end os.
  5. Du skal ikke tro, at du ved mere end os.
  6. Du skal ikke tro, at du er mere end os.
  7. Du skal ikke tro, at du dur til noget.
  8. Du skal ikke le ad os.
  9. Du skal ikke tro, at nogen bryder sig om dig.
  10. Du skal ikke tro, at du kan lære os noget.

Både undertrykkende og selvdestruerende hvis du spørger mig. Derfor har der også de sidste mange år været mange der har forsøgt at gøre op med denne selvudslættende og begrænsende måde at tænke på. For eksempel Nik & Jay der har gjort det til deres mantra at give 0 fucks og tvære i ansigtet på alle der gider lytte, hvor bragende fedt de har det – om man så er til dem eller ej er en helt anden sag. Men det er faktisk lige præcis typer som Nik & Jay og deres, i min verden, misforståede opfattelse af opgøret med janteloven det skal handle om.

I takt med at det er blevet super cool og trendy at gøre op med janteloven og tillade sig selv sin succes, er der mange der forveksler det med en god undskyldning for at være selvfed og selvsmagende. Som jeg ser det, er janteloven en personlig begrænsning, som klart skal gøres op med! Du er noget. Du ved noget. Du dur til noget. Du er bedre til nogle ting end andre. Janteloven skal pakkes godt og grundigt væk når det kommer til om du selv tillader dig at anerkende dine talenter og det du har bedrevet. En stærk selvopfattelse og troen på at man er god nok, må være de vigtigste byggesten når det kommer til at skabe noget af betydning. Men igen anser jeg janteloven som en indbildsk, personlig begrænsning der oftes kun ulmer i ens eget hoved.

Jeg under alle at være stolte af deres præstationer og det bedste er i sandhed at glæde sig på andres vegne. Men når det så er sagt, fornemmer jeg en stigende tendens til at glemme ydmyghed og føre sig frem på en uanstændig og selvfed måde, med undskyldningen “fuck janteloven”. Janteloven har intet at gøre med ydmyghed. En ting er at have succes, en anden ting er hvordan du bærer den.
I min verden er der noget stilfuldt og noget cool over at være ydmyg omkring sin succes – være bevidst om den, selvfølgelig! Men ydmyg. At bruge sine skills og det man har opnået til at nå videre i livet, til de næste mål man har sat sig uden at virke højrøvet og skide bedrevidende er en kunst i sig selv. Selvom der skal gøres op med jantelovs-mentaliteten mener jeg ikke at man skal glemme, hvor vigtigt det er at beholde begge ben på jorden. Du kan sige “fuck janteloven” samtidig med at du ikke skammer dig eller underlægger dig selv de 10 buds bånd.

Min pointe er, at der er stor forskel på jantelov og ydmyghed og at de to ting aldrig må forveksles. Jantelov er selvudslettende, mens ydmyghed er karakterforstærkende. At “blære” sig eller tvære i ansigtet på andre hvor fantastisk man har det, kan resultere i at man ender meget alene omkring de ting man har opnået. Man kan nemt blive meget mig-mig-mig fokuseret når det handler om at vise hvor lidt man har tilovers for janteloven, at man med hovedet oppe i røven på sig selv, glemmer at vise interesse for de mennesker omkring én, som man så gerne vil tvangsindlægges til at høre om ens fantastiske bedrifter. Sandheden er, at vi alle sammen gerne vil høre om dem, men vi vil også ses! Vi vil også høres! Og vi er lige så betydningsfulde!

XX

Laura

 

(Visited 9 times, 1 visits today)

Kommentarer

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *