Om at elske sin mor

 

 

Mennesket der bærer flest kasketter: mor.
Hun er chef. Hun er sygeplejerske. Hun er rådgiver. Hun er kok. Hun er chauffør. Hun er krammeekspert. Hun er omsorgsfuld. Hun er smuk. Hun er sej. Hun er sød og min mor er min bedste veninde.

Din mor er den første til at give dig noget: plads.
9 måneder inden du beriger resten af verden med din eksistens, indvilliger hun i at dele sin krop med noget ganske ukendt, gennemgå store forvandlinger og elsker dig for det. Alt dette før i overhovedet har mødt hinanden.

Som barn er verdens centrum ens forældre. De kan alt! De er alt! Der er ikke noget mere varmt og trygt end ens forældres smil og kram. Jeg husker min mor som altid værende solskinsbrun, lyshåret og meget høj. Måske den højeste mor jeg nogensinde havde set. Derudover duftede hun altid af Eight Hour cream fra Elisabeth Arden. Når jeg i dag en sjælden gang bruger 8 timers cremen kan jeg blive helt nostalgisk og hvis jeg lukker øjnene er jeg straks tilbage i et øjeblik hvor jeg er ved at kramme min mor farvel i Troldehøj (læs. børnehave). Hvis jeg er syg eller ked af det eller har hjemve, som man nu engang kan få når man rejser meget alene, kan denne simple duft og klistrede konsistens berolige mig og give mig følelsen af at min mor sidder lige ved siden af mig.

I de forstyrrede teenageår drejer verden ikke længere omkring ens forældre i lige så høj grad som den drejer om dig selv. Man får for alvor øjnene op for verdenen uden for og drager ud på en mental identitetsdannelsesrejse. Mor og far er ikke længere centrum, men forsøger nu at sætte rammerne omkring din rejse så godt de kan. De agerer nu både hjælpere og til tider modstandere (selvom de altid bare vil dig det bedste). Jeg så på et tidspunkt en serie, hvor teenagetiden blev beskrevet som et tidspunkt, hvor man sender sit barn ud i verden, som en satellit i rummet og venter. Ofte er der begrænset eller ingen kontakt til den lille satellit i rummet og som forældre har man svært ved at finde ud af hvad der helt præcist foregår. Kommer den lille satellit nogensinde hjem igen? Hvorfor er kommunikationen så dårlig? Har man programmeret den forkert inden den forsvandt?
MEN SÅ! pludselig en dag, ud af det blå, høres der et lille bip og satellitten anes i det fjerne. Inde for kort tid efter livstegnet kobler satellitten sig på moderskibet igen, frisk og klar på voksenlivet.

Det er fantastisk at have et godt forhold til sin mor, hvilket jeg altid har vægtet højt. Er der en der altid er på din side, uanset hvor dum og tarvelig du har været, så er det din mor. Ens mor elsker én på denne meget specielle og unikke måde, som jeg først nu indser slet ikke kan beskrives. Man behøver ikke at fortælle sin mor at man er ked af det, har brug for at snakke eller noget fantastisk er sket, fordi hun fornemmer det og tager emnerne op og får dig på rette køl igen. Jeg føler at jeg kan fortælle min mor alt og til tider føler jeg mig forpligtet til det. Ikke af hende, men af mig selv. Jeg har et stort behov for, at have min mor med på råd omkring stort set alt, igen fordi det er vigtigt for mig at vide, at vi stadig er på samme hold selvom jeg måske træffer det forkerte valg eller går en anden vej end hvad der er forventet. Som yngre blev jeg altid kærligt drillet med, at jeg altid talte i telefon med min mor (hvilket jeg stadig gør i dag – vi taler sammen minimum én gang om dagen), men jeg kan nu se at mange af mine veninder er begyndt at knytte endnu tættere bånd med deres mødre og at det pludselig ikke er så sært som det er kært.
Ens mor vil gå så utroligt langt for én og kan formå at løfte dig op på de højeste skyer og trække dig ud af de sorteste huller – uden at blinke. Uden at stille spørgsmål. Mødres 6. sans må være noget telepatisk halløj, da man aldrig kan skjule noget for dem og de instinktivt krammer dig, uden grund, men alligevel på et tidspunkt hvor det var tiltrængt. De fornemmer alt og har du det dårligt kan du være sikker på, at det gør lige så ondt på dem som på dig.

Husk at det er mors dag på søndag, men kram din mor hele året og giv hende også en buket blomster i november.

XX

Laura

 

(Visited 12 times, 1 visits today)

Kommentarer

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *