Modeldrømme

 

 

Modebranchen er enten noget man elsker, hader eller elsker at hade.
Men uanset hvad så har branchen et glorificeret omdømme, hvor champagnepropperne flyver hver eneste dag til frokost, man lever det søde liv som model på lækre hoteller og alt tøj man går i har man fået kastet i nakken af designere der syntes man er for sej.

Men, fordi der er altid et men, her har jeg intentioner om at komme lidt af disse fordomme til livs. Jeg elsker mit arbejde! Men jeg vil ikke nægte at det uden tvivl er det hårdeste job jeg nogensinde har haft (og jeg har altså arbejdet på McDonalds i Helsingør!!). Som yngre sagde mine forældre at jeg skulle have et “rigtigt” job ved siden af, lige som de andre jeg gik i skole med havde, så jeg vidste hvor meget man skulle arbejde for sine penge. De penge jeg tjente på modeljobs blev sat ind på en anden konto jeg ikke havde adgang til før jeg blev voksen og så måtte jeg lange McFeast over disken, lukke på tanken om aftenen og bruge samtlige tømmermændsdage i gymnasiet bag kassen i H&M hvis jeg absolut insisterede på at bruge alle mine surttjente penge på vodka/juice og underlige vintageting jeg ikke havde brug for.

Denne liste er primært baseret på mine oplevelser i forhold til mest stillede spørgsmål og ophold i udlandet.

 

Må du beholde tøjet du har på?? – må pædagogerne tage børnene med hjem efter arbejde? Må bankdirektøren tage alle de penge han har været i berøring med, med hjem når dagen er omme? Må politimanden køre hjem med blå blink bare fordi han ikke orker trafikkaos, men bare gerne vil hjem til frikadeller og rødkål? Nix, nej, glem det! De ting vi har på er oftes samples og der findes kun dén ene udgave. Derfor er det meget sjældent at man får lov til at stoppe en kjole i tasken når dagen er omme og det ville være direkte pinligt at forvente, at man kunne tage tøjet med hjem.

Du står der jo bare – det er altså ikke arbejde – det kan godt være vi “bare” står der, men prøv du at stå op i stilletter i 10-12 timer, samtidig med at du er 100% i kontakt med hver en muskel i din krop. Uanset hvor naturligt noget ser ud på billeder kan jeg garantere dig for, at det har føltes enormt unaturligt at skyde det. På billeder ser alt anderledes ud og derfor gælder det om, at vide hvornår man spænder op i hvilke muskler, hvordan man strejker fødderne rigtigt, hvordan man kontrollerer ens hænder og ikke mindst dit ansigt. Udover det, skal du være på hele dagen. Der er ikke noget der hedder en off-day hvor man kan sidde og gemme sig lidt bag skærmen – du er center of attention i løbet af hele dagen og det er noget af et ansvar at leve op til. Derudover skal du være sød, charmerende og udadvendt samtidig med at du oftes begår dig på et andet sprog. Det er altså hårdt.

 

Størrelse 39, tak – man kan ikke altid regne med, at der er sko der passer når man er på skydning eller til show. Modeller har en “flydende” skostørrelse hvor vi kan klemme fusserne ned i alt fra en 37 (som underligt mange samples laves i?) til en solid 41. “Passer skoen?” er spørgsmålet du ikke rigtig kan sige nej til, da der ikke er noget alternativ. Mange år i branchen har resulteret i, at jeg nu har små dino-tæer, som Niels så pænt kalder dem. Små og sammenkrøllede og altid med en vabel eller to.

I bor de fedeste steder! – hvis du er booket eksklussivt til et eller andet, så bor du dejligt! For eksempel blev vi indlogeret det lækreste sted i Santa Barbara da jeg skulle skyde Abercrombie and Fitch kampagne. Men, at bo i modellejligheder kan sidestilles med det rigtig klamme sted du var på lejrskole i 6.klasse. Da jeg kom til Milano blev jeg mødt af en lejlighed, nej værelse med tilhørende mini-køkken og badeværelse hvor 3 drømmesenge var sat op ved siden af hinanden. Hver dag jeg kom hjem de følgende dage var der proppet flere drømmesenge ind. Til sidste boede vi 6-7 piger i en lejlighed på 40 kvm med én gryde, 3 sæt bestik, 2 kaffekopper og ét badeværelse, hvor der var run på eftersom bulimi var udbredt blandt de russiske piger og de franske var i bad til der ikke var mere varmt vand i hele bygningen. Derudover er der ingen der tager hensyn til ikke-rygere og der bliver røget over alt, samtidig med at folk vælter hjem fra byen i tide og utide. Dér føler man sig ikke særligt model-cool.

 

Det må være dejligt altid at blive gjort pæn – det er det virkelig også! Jeg elsker at få nusset hår og lagt make-up. Men det sker også at du ender med at ligne en åndsbolle der har haft fingrene i mors make-up selvom hun udtrykkeligt sagde at hun ville binde dine arme fast til dine fødder, hvis du så meget som overvejede at røre hendes blå øjenskygge. Og mens du står der med et horn i panden, et ekstra øje og et par hugtænder siger fotografen til dig: “se mere sexet ud” eller “få det til at se naturligt ud” eller værste “kunne du forestille dig selv at have det her på?” mens du lige kigger dig over skulderen, hvorefter du peger på dig selv og får fremstammet “m-m-mig?” mens hjernen kører på højtryk for at finde et passende svar, der ikke afskriver dig fra fremtidige jobs.

Du må møde SÅ mange spændende mennesker – dét gør man virkelig også! En industri der i høj grad bygger på netværk og man har bare at tage det hele ind. Dog ender du altid din dag alene, langt væk hjemmefra med det sorte hjemves hul i maven. Det er en meget ensom branche og jeg overvejer stadig om jeg er lavet af det rette stof. Jeg elsker København, jeg elsker min familie, jeg elsker mine venner og jeg har så svært ved at undvære alle disse faktorer i min hverdag. Jeg boede med en pige fra Rusland, der sagde til mig at hun aldrig havde haft hjemve. Ikke én gang og hun havde ikke planer om at tage hjem. Der er så stor forskel på oplevelsen, som jeg er her for og overlevelsen, som de er her for. For pigerne fra især Østeuropa er det også langt tydligere at mærke, hvor konkurrenceminded de er. De skyr ingen midler hvis du er en potentiel trussel. Der bliver stjålet, barberet øjenbryn af mens man sover og slukket vækkeure så man kommer for sent.

I kan også bare spise ALT uden at tage på – nix nix nix. Jeg kender ingen der lever af hvordan de ser ud, der ikke bruger rigtig meget energi på at holde sig i form og spise rigtigt. Det er benhårdt arbejde og har du ikke gjort det godt nok, skal du være beredt på at blive kritiseret. Ikke som person eller menneske, men som det produkt du er der som. Det er vigtigt at huske på, at man som model er et produkt. Når du bestiller et par sko på nettet, forventer du også at de ser ud som på billedet når de kommer frem. Det er måske lidt groft sagt, men det er sådan det fungerer.

 

Jeg elsker som sagt mit arbejde og er på en eller anden måde ked af, at branchen ofte er udsat for så meget kritik. Der er ting der ikke er okay, lige som der er på så mange arbejdspladser. I Danmark er branchen god og sund og folk er fantastiske! Alle behandles værdigt og der bliver taget så godt hånd om os piger, mens det stadig halter lidt i udlandet. Jeg tror at den internationale modebranche kunne lære rigtig meget af hvordan produktionerne er i Danmark, hvor man som model føler sig som en lige så vigtig spiller i det endelige produkt og ikke bare et tøjstativ der kan kommanderes omkring.
Jeg har haft nogle af de bedste oplevelser i mit liv gennem mit arbejde og det vil jeg aldrig være foruden.

XX

Laura

(Visited 14 times, 1 visits today)

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *