Klar, parat, studiestart

“Sommeren” er så småt ved at lakke mod enden og virkeligheden er ved at gøre sit indtog – hverdagen er tilbage. Folkeskoleeleverne har lige haft første skoledag, helt spændte og med nye rygsække med matchende madkasser og gymnastikpose, som nok begge skal formå at forsvinde inden efterårsferien.
Den spirrende put på gymnasiet, har med skælvende ben og en lille svedplet under armen, helt nervøst fundet sin vej til sit respektive gymnasie og har måske endda allerede nu indset, at det slet ikke er så skræmmende som først antaget.

Nu mangler vi bare de universitetsstuderende.

På mandag starter rusugen for rigtig mange studerende og jeg husker selv, da jeg for 2 år siden gennemgik en mindre tøjkrise og panikkede over slet ikke at være arty-farty nok til at gå på KUA. For mange sjaler og for mange fodformede sandaler, der har en mening om alt nyere dansk litteratur… som om.
En ting jeg dog brugte for at dulme nerverne var, at dette skulle være helt anderledes end nogen andre første skoledage. Den dag ville jeg ikke møde fordomme eller kliker, men voksne mennesker der alle sammen deler en fælles interesse. Det var derfor ikke nervøsitet der boblede i min krop aftenen før, men spænding og sommerfugle.

Jeg vil derfor dele mine bedste tips til en super studiestart:

Vis interesse for dit studie og dine studiekammerater. Inden jeg startede på studiet havde jeg en ret arrogant holdning til, at jeg kun skulle være der for at tilegne mig viden og ikke for at være en del af det sociale. Jeg havde alle de veninder og venner jeg skulle have og kunne på ingen måde forestille mig, hvordan jeg i en alder af 20 år skulle formå at skabe relationer til andre, der var lige så stærke som til mine gode gamle venner. Der er bare den lille bitte detalje, at man jo faktisk har en del til fælles med de mennesker man læser med og højst sandsynligt ender i samme branche – derfor er det smadder godt at skabe sig et netværk på sit studie. Jeg har måtte æde mine ord om, at jeg ikke behøvede venner på mit studie – vi behøver alle venner, alle steder vi er. Jeg er endda endt med at få nogle af de bedste venner ud af det, som bare gør det brage-fedt at gå på uni (selvom vi er dårlige til at huske hvornår der er unifest og vi til tider glemmer at gå fra hygge-middag til fredagsbar). Det er altså også bare lige dét federe at sætte sig i kaffebaren med nogle andre – just saying.
Og lad være med at gå i panik over ikke at finde “your person” den første uge – alle er ekstra meget på mærkerne og man finder naturligt ind i små-grupper når hverdagen melder sig.

Få rutiner i din hverdag. Som studerende har man rigtig meget selvstudie og derved også rigtig meget frihed til, at strukturere sin hverdag som man har lyst. Denne frihed er en sand øvelse i selvdisciplin og det er de færreste der mestrer det fra første færd. Mit skema på første semester var skruet sådan sammen, at jeg havde 2 hele dag om ugen, hvor jeg ikke modtog undervisning. Når man først tjekker sit skema, når man lige at tænke “fedt nok! fri!”, inden det går op for dig, at disse dage er mindst lige så lange og hårde, som dem hvor du sidder i det store auditorium. Jeg lavede læserplaner for mig selv, så jeg var sikker på at kunne nå at læse alt inden den næste undervisningsgang, samtidig med at jeg kunne være fleksibel i forhold til arbejde og nappe en øl, uden at skulle bekymre mig om at skulle sidde på læsesal dagen efter klokken 08.00. Det fungerede i hvert fald godt for mig, at skabe faste rammer omkring den tid jeg ikke var til undervisning.

Vær realistisk omkring din tid i begyndelsen. Man er super optimistisk og vil gerne deltage i alt socialt, samtidig med at man vil nå at læse alt. Som studerende skal man gøre sig klar på én ting: den dårlige samvittighed der altid nager i bevidstheden. Man kan altid læse lidt mere, tjekke lidt mere op på baggrundsstof og være lidt mere social på studiet. Dog handler det at studere i høj grad om at prioritere sin tid og sine opgaver. Der er tider, hvor man bare ikke kan nå at læse alt til næste undervisningsgang, derfor skal man træne sig selv i at læse hurtigt og korrekt. For eksempel, altid starte med indledning og konklusion, så kan man derefter vurdere om man har tid til at sætte sig fyldestgørende ind i stoffet inden undervisningen, eller om man venter til et tidspunkt hvor der er mere luft i læseskemaet. Universiteterne tilbyder rigtig meget hjælp til, at lære hvordan man bliver god til at læse hurtigt og tage korrekte notater.

Skab overblik over vigtige datoer, pensum og økonomi. På uni er der vigtige datoer, hvor der er frister for tilmelding af fag, eksaminer og udlandsophold, som det er rigtig godt at orientere sig omkring i begyndelsen af skoleåret. Der er altid søde studievejledere klar ved tasterne, da især KU’s hjemmeside er som et mindre skattekort, hvor man aldrig rigtig finder ud af hvor skatten er begravet.
Derudover kan det være en god idé at lave et bog-budget, da det altid kommer lidt bag på dig at du skal hoste op med et par tusind 2 gange årligt for at få dine bøger.

Held og lykke!

(Visited 11 times, 1 visits today)

Kommentarer

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *