Bøger du skal ønske dig:

Jeg har før skrevet om mit næsten sygelige forhold til bøger og det at læse/lytte. At lave et hovedspring ind i andre menneskers liv og sidde der helt passiv, mens andre menneskers historier ruller sig ud for øjnene af dig, giver mig en følelse som det at se fjernsyn for eksempel ikke kan.
Jeg har før brugt streamingtjenesten mofibo, som jeg tilmeldte mig engang i 2014, men har nu skiftet til Storytel for lige at se hvad dealen var der. Jeg synes mofibos brugerflade er en smule enklere og lettere end Storytel, dog har storytel langt flere titler – både på dansk og engelsk.

Jeg har i 2016 læst/lyttet til henholdvis 56 bøger og her taler vi alt fra nordiske krimmier til biografier. Der er faktisk ikke noget jeg ikke ville læse. Jeg er ret nysgerrig og bøger er den bedste måde at udforske på. Og det er sjældent jeg gnaver mig igennem en bog, uden at jeg i sidste ende synes at det har beriget mig på en eller anden måde.

Jeg ved også, at det ind i mellem kan være svært at overskue at få læst i en travl hverdag, især hvis man får fat i en bog der måske ikke lige fænger efter de første ti sider. Derfor vil jeg nu give mit bud på fire fremragende bøger du bør ønske dig til jul:

image

Guldfuglen:
Martin Fryd er opvokset i et ganske normalt hjem i Roskilde, med en mor og en far der på papiret gør det hele rigtigt. Af en eller anden grund søger Martin Fryd dog et fællesskab, et broderskab som kun findes i AK81 – støttegruppen til Hells Angels. Med et temperament som Donald Trump, kommer han ofte i slagsmål og dømmes flere gange for vold, mens han stille og roligt udvikler et misbrug af hash, coke og amfetamin. Skal man være medlem af en rockerklub skal man bevise, at man vil gå den ekstra mil for fællesskabet. Derfor ser Fryd det som uundgåeligt da han får opgaven, at skyde en kioskejer på Vesterbro, selvom han er meget i mod. Dette trigger dog hans samvittighed og han beslutter at samarbejde med politiet om, at kortlægge rockernes planer og netværk, så hans tidligere brødre kan dømmes. Han selv bliver tilbudt at starte en ny tilværelse langt væk fra sit tidligere liv.

På trods af at Fryd hjælper ordensmagten er han den store taber: han får en langt hårdere straf end sine tidligere venner og han skal skilles fra familie og venner for altid, da ingen må vide hvor han bliver sendt hen.

Guldfuglen er spændende og giver indblik i et miljø, som kun de færreste får lov til at være en del af. Samtidig skildrer den det komplekse forhold der ligger i, at selvom Fryd ender med at gøre det rigtige er han den der straffes hårdest.

image

Ser du månen Daniel?:
Daniel er 25 år og fotograf, da han i 2013 rejser til Syrien for at portrættere de mennesker der lever i krig. På dette tidspunkt er der ikke nogen der kender noget til ISIS eller kan forudse hvor farligt det bliver, at krydse grænsen fra Tyrkiet til Syrien. Daniel skal sammenlagt være 72 timer i Syrien, men så snart han krydser grænsen fornemmer han, at der er noget i gærde. Den kvinde der har lovet at hjælpe ham, virker pludselig ikke som om hun har styr på tingene og da de tilbageholdes af militære styrker, forholder hun sig passiv og virker skræmt. Daniel anklages for spionage og bliver sendt i et fængsel, som Islamisk Stat råder over. Her tortureres han på grufuld vis, alt i mens hans forældre og kæreste i Danmark venter forgæves på ham i lufthavnen. Daniel holdes til fange i over et år indtil han bliver løsladt.

Bogen skildrer Daniels liv i fangenskab og hans forældres kamp mod tiden, økonomien og staten da de får tilsendt et krav på 2 millioner euro for Daniel. Danmark forhandler ikke med terrorister, så den helt jævne familie står overladt til sig selv. Bogen er en af de stærkeste bøger jeg i år har læst og den er ikke for sarte sjæle.

image

Den hundredårige der kravlede ud af vinduet og forsvandt:
Det er Allans hundrede års fødselsdag og hele plejehjemmet er pyntet op til fest. Allan har dog ingen intentioner om ar fejre sin dag med citronmåne og den lede forstanders hestegrin, så han beslutter sig for at tage på eventyr og kravler ud af vinduet. Han tager til busstationen og køber en billet der kan tage ham så langt væk som muligt, på trods af at han kun har 24 kroner. Ved en mindre misforståelse kommer Allan til at tage en kuffert fra en yderst lyssky person, der viser sig at være et bandemedlem. Kufferten indeholder et meget stort millionbeløb, hvilket bliver startskuddet på den vilde jagt. Under vejs møder Allan en masse venlige mennesker, der tilslutter sig hans rejse.

Parallelt løber der et spor omkring Allans liv de sidste hundrede år, hvor vi får opsummeret de største historiske begivenheder i nyere tid, på en anderledes og utrolig morsom måde. Bogen er underholdende, spændende og lærerig.

image

Planen:
Morten Pape er opvokset i urbanplanen i 1990’erne og 2000’erne. Bogen er en skildring af den benhårde virkelighed han levede i med racisme, raceskel, vold og kriminalitet. Morten er næsten eneste hvide dreng i klassen og skiller sig meget ud. Han forsøge at udforske de andre kammeraters kulturer og religioner, for at passe ind. Morten er klog, dygtig i skolen og drømmer om at blive skuespiller, så han agerer boksebold for de andre en stor del af hans liv. Morten beskriver livet i ghettoen på Amager under kriser som 9/11, Muhammed krisen osv. Planen er uden tvivl den bedste bog jeg har læst i år. Kunne ikke lægge den fra mig igen. Har man læst Nordkraft eller Ondskaben er jeg helt sikker på, at man også synes om denne. Det er den bedste bog jeg har læst i 2016.

(Visited 12 times, 1 visits today)

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *