“Jeg mangler modet til at skifte kurs i mit liv”

Jeg sidder pt i Antigua i Guatemala under en bagende sol, mens jeg glor op på en gigantisk vulkan, der pustede røg ud så sent som i går (eller hvad de nu gør, sådan nogle sataner). Vi er snart halvvejs gennem vores tur og jeg føler, at vi har været afsted i en evighed, hvor hver dag har været endnu bedre end den foregående.

Om 3 uger vender vi hjem og om en lille måned er det meningen, at jeg skal tilbage på skolebænken og gøre min bachelor i dansk færdig. Fordi det var aftalen jeg lavede med mig selv. Men jeg er ikke så sikker på min vej længere.. Nu hvor vi kun må færdiggøre én bachelor, kan jeg mærke at jeg har brug for at være mere sikker og brænde mere for mit studie end jeg pt gør. Forstå mig ret, jeg elsker at studere dansk, men i løbet af de sidste 3 år er der sket utroligt meget og jeg har måske fundet ud af, at jeg ikke passer så godt ind i lige netop den kasse. Jeg tror måske faktisk slet ikke, at jeg passer ind i nogen kasser..

Jeg har ikke truffet en endelig beslutning endnu og er stadig meldt til på mine hold med start 01.02.2017, men det føles ikke rigtigt i maven. Jeg tror det er svært for mig at tage den endelige beslutning, da jeg på en eller anden måde føler det som et nederlag.. Jeg kendte åbenbart ikke mig selv godt nok. Jeg synes uddannelsespresset er skræmmende og jeg har det svært ved, at indordne mig under pres. Dansk studiet er for mig sikkert og trygt, men er der noget jeg har lært i det foregående år, så er det hvor vigtigt det er at ruske op i tilværelsen, gøre noget der bare føles helt rigtigt langt ind i maven og bede fornuften om at sætte sig ned og tage en fucking slapper (undskyld ordvalg, men der er bare nogle ting der kun kan understreges med fucking). Fordi det hele skal nok gå, så længe man er et godt menneske, er nysgerrig og ikke mindst udforsker ens interesser.

Hvis jeg beslutter mig for at omlægge mine studieplaner (hader ordet “droppe ud”), så har jeg altså en plan B. Jeg tror jeg gerne vil være journalist. Eller, bare et eller andet hvor jeg kan få lov til at skrive, udtrykke mig og få lov til at være endnu mere mig selv, end jeg har følt det har været muligt på mit nuværende studie. Jeg elsker at skrive. Noget jeg aldrig før havde prøvet kræfter med, da jeg startede studie tilbage i 2014, så hvor fanden skulle jeg vide det fra? Så sent som i sidste uge spurgte min svigermor mig, hvad jeg aller helst ville lave, hvis jeg havde frit valg på alle hylder. Jeg vil gerne skrive klummer. Måske en bog. Jeg vil gerne arbejde på et magasin. Jeg vil gerne arbejde med sociale medier. Jeg vil gerne arbejde med marketing. Jeg vil gerne arbejde med mennesker. Jeg vil rigtig mange forskellige ting. Men mest af alt, så vil jeg være min egen.

Og jeg tror ikke jeg er den eneste, der har oplevet at den vej man går på i sit liv, måske ikke er den helt rigtige. Men jeg mangler modet for, at tage det sidste skridt ud over kanten og tage den endelige beslutning om et skift. Jeg har brug for at vide, at det hele nok skal gå, at jeg nok skal klare mig og at livet flasker sig som det nu engang gør.

Måske det skal være mit nytårsforsæt, selvom jeg havde lovet mig selv ikke at lave nogle.. At satse lidt mere og sætte alle pengene på den bedste aktie jeg har; mig selv.

Min pointe er, at jeg håber at vi unge mennesker følger vores intuition og vores mavefornemmelser når vi forholder os til vores fremtid. Der vil altid være et sikkert valg, der sikkert også er et klogt valg, men livet har sin egen måde at teste os på og jeg tror, at vi får mest ud af det ved, at være ærlige over for os selv og ikke holde os tilbage når vi får adgang til rummet med alle mulighedernes døre.

XX

(Visited 52 times, 1 visits today)

Kommentarer

 • Kære Laura, Jeg er selv ved at uddanne mig til journalist, og det er verdens bedste studie! Jeg startede med et andet (meget akademisk) studie, som jeg ikke rigtig elskede, men ikke havde is nok i maven til at droppe ud af (hader også det ord!). Jeg søgte derfor ind på forskellige journalistuddannelser, mens jeg stadig fortsatte på studiet – det kan jo måske være en mulighed for dig også? Det gav i hvert fald mig en tryghed at vide, at uanset hvad så skulle jeg først træffe et valg, når/hvis jeg kom ind. Og da jeg gjorde, spurgte jeg mig selv: hvor vil du helst se dig selv om fem år? Der gav journalistik bare så meget mere mening! Man føler jo, man kender dig lidt via din blog – og jeg må bare sige, at jeg tror, du kunne blive en dygtig journalist. Du har ordet i din magt, interesserer dig for samfundet omkring dig, og så lader du til at være typen, der godt tør springe ud i det ukendte – alle gode egenskaber som journalist. Jeg har ikke én dag fortrudt mit studievalg, og jeg elsker virkelig uddannelsen. Specielt fordi der er så meget praktisk indover – de fleste opgaver, du laver, er jo artikler eller tv- og radioindslag, som du stort set kan forme, som du vil. Det gør det altså bare mere varieret, og jeg har elsket, at jeg ikke behøver sidde på en læsesal hver dag. Jeg mærker flere gange om ugen en glæde helt ned i maven over mit studie – det gjorde jeg på ingen måde før. Der er selvfølgelig ingen garanti for, at du vil føle det samme, men jeg har kun gode ting at sige om journalist-uddannelsen. Jeg håber, du finder din hylde – og dansk-uddannelse eller ej, så kan du jo altid skifte retning senere. Det er ikke kun uddannelsen, der afgør, hvor du ender. Jeg er sikker på, at hvis du vil, så kan du også senere i livet blive journalist med en dansk-uddannelse i baglommen. Alternativt kan du overveje en overbygning i journalistik eller noget andet med medier? Knus og held og lykke fra en trofast læser

 • Kære Laura, Jeg er selv ved at uddanne mig til journalist, og det er verdens bedste studie! Jeg startede med et andet (meget akademisk) studie, som jeg ikke rigtig elskede, men ikke havde is nok i maven til at droppe ud af (hader også det ord!). Jeg søgte derfor ind på forskellige journalistuddannelser, mens jeg stadig fortsatte på studiet – det kan jo måske være en mulighed for dig også? Det gav i hvert fald mig en tryghed at vide, at uanset hvad så skulle jeg først træffe et valg, når/hvis jeg kom ind. Og da jeg gjorde, spurgte jeg mig selv: hvor vil du helst se dig selv om fem år? Der gav journalistik bare så meget mere mening! Man føler jo, man kender dig lidt via din blog – og jeg må bare sige, at jeg tror, du kunne blive en dygtig journalist. Du har ordet i din magt, interesserer dig for samfundet omkring dig, og så lader du til at være typen, der godt tør springe ud i det ukendte – alle gode egenskaber som journalist. Jeg har ikke én dag fortrudt mit studievalg, og jeg elsker virkelig uddannelsen. Specielt fordi der er så meget praktisk indover – de fleste opgaver, du laver, er jo artikler eller tv- og radioindslag, som du stort set kan forme, som du vil. Det gør det altså bare mere varieret, og jeg har elsket, at jeg ikke behøver sidde på en læsesal hver dag. Jeg mærker flere gange om ugen en glæde helt ned i maven over mit studie – det gjorde jeg på ingen måde før. Der er selvfølgelig ingen garanti for, at du vil føle det samme, men jeg har kun gode ting at sige om journalist-uddannelsen. Jeg håber, du finder din hylde – og dansk-uddannelse eller ej, så kan du jo altid skifte retning senere. Det er ikke kun uddannelsen, der afgør, hvor du ender. Jeg er sikker på, at hvis du vil, så kan du også senere i livet blive journalist med en dansk-uddannelse i baglommen. Alternativt kan du overveje en overbygning i journalistik eller noget andet med medier? Knus og held og lykke fra en trofast læser

 • Kære Laura, det tror jeg absolut er en følelse de fleste kender. Jeg blev færdig med min bachelor i engelsk i sommers, og er i øjeblikket i gang med kandidaten. Jeg tror det i høj grad handler om ens indstilling til uddannelsen. Hvis din mavefornemmelse siger det er forkert, så skal du droppe ud. Samtidig vil jeg sige, at man heller ikke skal være bange for at uddannelsen låser en fast. Selvfølgelig skal man tænke sig om med de nye regler, men der er altså også mange succesfulde personer der ender med at gå en helt anden vej, end den der umiddelbart passer til uddannelsen. Derudover kan man også præge uddannelsen selv med tilvalg og den retning man vil gå, eller man kan tage kurser på højskoler efter uddannelsen. Det er også en helt forkert tankegang, at man er mislykket bare fordi man skifter retning. Man er derimod utroligt modig. Samtidig har dansk studiet ikke været spild af tid hvis du skifter, for det har givet dig en masse viden og kompetencer om sproget, samtidig med at det har hjulpet dig til at finde ud af, hvad du hellere vil. Beklager den lange kommentar, men jeg er sikker på du vælger det rigtige for dig.

 • Jeg ser mere mit studie som en vej ind til at få erfaring med det, jeg gerne vil lave end som decideret undervisning i det, jeg gerne vil lave. Selvfølgelig er det vigtigt at kunne lide sit studie, men for mig at se handler det lige så meget om, at du dyrker din skriveinteresse udenfor studiet. Jeg har selv arbejdet med sociale medier og artikelskrivning i halvandet år, og selvom studiet ikke altid har været lige fristende at dyrke samtidig, er det i høj grad studiet, der har givet mig mulighederne for lavet det, jeg har lyst til. Jeg håber, du finder ud af, hvad der passer dig bedst 🙂

 • Hvis du ikke vil droppe ud, er der stadig muligheder for at kombinere den bachelor med noget indenfor kommunikation og journalistik. På SDU kan man fx, uanset hvilken bachelor man har, læse journalistik som kandidat. Bare et lille tip, hvis du ikke allerede havde overvejet den mulighed 🙂 Har selv siddet i samme situation som dig, for nogle år siden.

 • Jeg kender det SÅ godt. Jeg er selv i gang med kandidat nu (shit!), men føler slet ikke det er den rigtige for mig. Faktisk har jeg meget længe gået med en drøm om noget helt andet, men har endnu ikke turdet gå efter det… Jeg ville ønske at jeg elskede mit studie, men det gør jeg bestemt ikke. Jeg bliver også konstant ramt af tvivlen og tanker omkring hvad andre mon vil tænke og om det nu ville være det klogeste at gøre. Og om hele verden nu falder sammen (det gør den nok højst sandsynlig ikke), hvis jeg springer fra og ændrer helt retning efter så mange års studie osv… 

 • Det er lige præcis sådan jeg har det! Du satte virkelig ord på en følelse, jeg også sidder inde med. Tusind tak. Held og lykke med dit valg, jeg er sikker på, at du får succes uanset hvad. Xx

 • Hej Laura 🙂
  Faldt lige over dit indlæg. Det er nogle spændende overvejelser, du gør dig. Jeg vil minde dig på. at hvis du vælger at gennemføre danskstudiet, så er der altså stadig RIG mulighed for at blive uddannet journalist! Jeg selv har en BA i medievidenskab fra Aarhus Uni, og nu er ved at tage en kandidat i journalistik på Syddansk Universitet: http://www.sdu.dk/uddannelse/kandidat/candmagjournalistik. Jeg er på det første hold, og uddannelsen er derfor stadig meget ny. Grunden til at den blev oprettet, var, at der ude i branchen eftersigende er stor efterspørgsel på fagstærke journalister. Ikke “bare” folk der har læst journalistik, men folk som har en eller anden form for faglig baggrund forud for journaliststudiet. 
  Jeg håber, det kan give dig lidt mod på at stile efter dine drømme 🙂 De har også en tilsvarende uddannelse i Aarhus kaldet cand.public. 

  Kh Susanne fra Eurowoman

 • Åh, jeg ved hvordan du har det – står præcis i det samme problem. Jeg læser på nuværende tidspunkt til lærer og føler ikke helt det er mig, dog er jeg bare ikke sikker på min plan B.. det er den mest skræmmende følelse i verden! Dog vil jeg sige, at hvis du har en god mavefornemmelse, så ville jeg 100% springe ud i det.. det er jo vigtigt man ender et sted, hvor man er stolt og lykkelig! Dog er jeg ret sikker på man kan tage en kandidat i journalistik, hvis du vælger at gøre danskstudiet færdigt.

  • Kære C,
   tak for din besked!
   Jeg er faktisk droppet ud af studiet i mellemtiden – jeg kunne mærke i min mave, at jeg lige nu skulle noget andet. Men hvem ved, måske er jeg tilbage på skolebænken før vi ved af det, lige nu skal jeg bare lige udleve nogle andre drømme først.
   Mange knus

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *