Sådan er mormødre

Mormor har taget dette billede engang i 90’erne – jeg har en aftale med mormor om ikke at smide billeder op af hende, på trods af at hun er den flotteste 84-årige jeg kender. 

Jeg har været i Tyskland i små 15 dage, hvilket har været ganske fint og travlt ikke mindst.

I onsdags modtager jeg et opkald efter arbejde fra min mor, der siger at hun skal fortælle mig noget, som jeg altså ikke må gå i panik over. Allerede dér går jeg fuldstændig i panik. Min lille mormor, på 84 år er gledet i det persiske tæppe og er væltet direkte ind i dørkarmen, hvor hun har taget fra med hovedet og slået hul, så hun har været ved at forbløde ud af panden. Dog, er det altså ikke noget min lille mormor tager så tungt. Hun var vimset ud på badeværelset til min morfar, bedt om lige at få et håndklæde, hvorefter hun liiiiiige  måtte rense gulvtæppet – sådan nogle blodpletter er altså ikke til at få af! Og så var hun ellers hoppet i en taxa ned til sundhedsklinikken (fordi hospitalet forstyrrer man ikke med sådan noget pjat), havde nær fået sekretæren til at besvime ved synet af alt blodet (hvis jeg kender min lille mormor ret, så har hun sikkert bedt hende om at tage sig sammen og spurgt om hun aldrig har set en hudafskrabning før) og så var hun med (blodig) oprejst pande, gået ind til lægen og havde fået beskedne 17 sting i hele panden – og et sæbeøje.

Jeg skyndte mig selvfølgelig at ringe til mormor, helt grådkvalt, fordi man jo bliver bange når senior pludseligt falder, og fabler om at vi jo har en aftale om at hun mindst skal blive 100 år, så om hun ikke gider at passe på sig selv?! Dertil kan mormor fortælle, at hun altså har det strålende og det ikke er noget jeg behøver at bekymre mig om.

Fordi sådan er mormødre.

Mormødre er sådan nogle seje nogen – dem der kan klare alt! Fordi hvis du tror din mor kan alt eller ved alt, så tager du fejl. Fordi er der en Alfa-hun, et over-jeg og det er mormoren. Mormødre går også ofte stærkt, fordi de ikke gider spilde deres tid med sådan noget pjat, som at bevæge sig fra A-B, så du lærer i en ret tidlig alder, at spænde ecco-sandalen ordentlig fat, holde godt fast i drikkedunk og turrygsæk, fordi hvis mormor henter så har vi det lange ben foran.

Vi har travlt! Fordi vi skal hjem til mormors hjemmelavede boller, varme kakao og måske endda Aristocats og hvem har så lyst til at spilde tiden med, at dalre rundt ude i byen?! Ikke mormor.

Mormødre er også vildt gode til at lave chokolademadder, fordi de ved præcist hvor meget smør der skal under, hvordan man skal skære brødet så det smager bedst og på hvilken led man skal placere chokoladen så den knaser højest. Inden chokolademad indtages, sættes man naturligtvis på et klæde, der agerer hagesmæk for alle mormorens møbler, da man ikke er i stand til at styre chokolade, Aristocats og rene overflader.

Mormødre er også dygtige til at sy – de kan lappe sokker, erstatte udfaldne bamseøjne med (lidt tvivlsomme) knapper og sy lapper på cowboybukserne INDEN mor kommer og himler op om, at det er 3. gang på en uge at man har slået hul på knæet (oudoor breakdance var en ting, i en ret kort periode i folkeskolen).

Mormødre er også vildt gode til at gøre rent, vaske op og pudse vinduer. Det er en slags superkraft. Bedst som man selv lige var blevet færdig med rengøring og var glad og tilfreds med resultatet kommer mormor på besøg… Og forstår måske ikke helt begejstringen for resultatet…. og beslutter sig for, i en alder af 82 år, at hænge ud af vinduerne på 2. sal på Vesterbro for lige at vise hvordan man altså pudser vinduerne ordentligt (!) man kan jo ikke have at genboerne tror, at der bor sådan nogle sjuske-dorter. Og hver gang man beder hende om at hive overkroppen ind, da man synes det ser en smule farligt ud, får man bare besked om at slappe af – “du er nævnt i testamentet søster”.

Mormødre lader dig stikke hånden ned i sin lomme for at fiske håndvarme, løse tyggegummier op, mens du får hende overtalt til at sidde på cyklen mens hun skubber dig. Mormødre dukker op når man er syg, eller ringer for at høre om man er ved at stille træskoene. Mormødre er sådan nogle, der altid formår at stikke en en lille skilling, som om vi handlede med hårde stoffer, under en uhyggelig motorvejsbro. Sådan, hvor man får dem i et hemmeligt håndtryk og en lille hvisken i øret om at det bare er mellem os to (altså ikke at den slags mormødre jeg kender gør det – det er jo bare mellem os to).

Og så er mormødre måske i virkeligheden de hårdeste bananer, altså i hvert fald den slags mormødre jeg er blevet gjort bekendt med. For de vil nemlig gå gennem ild og vand for deres familie, kysse og kramme, lave 18 chokolademadder på en eftermiddag og se Aristocats 14 gange på en uge. De finder sig ikke i noget, de er hårde, men retfærdige – selvfølgelig ikke overfor dig, der er de lige så kære og blide som kattekillinger, men overfor alle der kunne finde på at gøre dig uret.

Og når der er mormødre er der selvfølgelig også morfædre, som er helt de bedste på deres måde – men det er en anden snak, som jeg kommer ind på en anden dag. Fordi i dag er det om mormødre. De aller bedste mormødre.

Til mormor – God bedring

(Visited 27 times, 1 visits today)

Kommentarer

  • Elsker det her indlæg. Det får mig til at savne min mormor så meget, for gud hvor er der meget jeg kan nikke genkendende til! God bedring til din super seje mormor 🙂 

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *