Reklame: De hellige kafferitualer

Der findes afsindigt mange former for kaffe. Der er filterkaffe, americano, latte, eftermiddagskaffe, to-go kaffe, morgenkaffe – kært barn har mange navne.

Sjovt er det med alle disse kaffer, at de har forskellige funktioner. Man tror næsten, at kaffe er kaffe, men det byder på langt mere end den kulsorte drik blot syner af.

Kaffe varierer også en del i sådan noget som kvalitet, altså derhjemme laver jeg “overlevelseskaffen” også kendt som instant kaffe, mens “nydelseskaffen” er en der er lavet med lidt mere lir og lidt mere omsorg. Den anden dag fik jeg mulighed for, at teste Siemens EQ9 S300 som er enhver barista værdig, men som rent faktisk kunne betjenes af dødelige som jeg selv. Bønner i maskinen, mælk i beholderen og så var det ret overskueligt at lave lige præcis dén kaffe som jeg godt kan lide. Normalt kan jeg godt lide ret meget mælk i min kaffe… så meget at det nærmer sig varm mælk med en klat kaffe, hvilket denne maskine også kunne provide mig med, bare i en lidt mere lækker og luksuriøs udgave end normalt og pakket ind i termen “latte”, så jeg faktisk bare følte mig lidt Sex and the City smart. Store maskiner (og især køkkenmaskiner, ved ikke hvad fanden det er) skræmmer mig – det er sgu kompliceret! Men hånden på hjertet og spejder-ære, så var det her til at finde ud af. Super let og brugervenligt og ikke mindst hamrende lækkert!

Kaffe er noget rituelt. Når man tænker over det, er det meget få kopper kaffe der bare løber gennem maskinen, bare fordi… Eller, sådan er det i hvert fald for mig. Og jeg kan næsten love dig for, at hver enkel kop jeg drikker gennem dagen, har en større betydning, end man lige går og tror. Derfor deler jeg nu, mine kafferitualer med jer:

“Morgenkaffen” – måske den mest hellige af alle kaffer. Den kaster lys over dagen og trækker dig, ja nærmest hiver dig, ud af søvnens jerngreb og ind i den nye dag, som du indtil nu har tvivlet på, om du var klar til at stå ansigt til ansigt med. Min morgenkaffe laves og indtages altid på den samme måde, når jeg er hjemme i lejligheden i København; jeg vælter ud af sengen og stikker mine små dragetæer ned i noget meget fluffy sutsko, så trækker jeg morgenkåben på (så jeg lidt endnu kan lade som om jeg er viklet ind i dobbeltdynen) og går halvt i søvne ud i vores køkken. Jeg tænder for radioen, sætter gryden over så jeg kan få mit blødkogte æg og så begynder min kaffe-forberedelse. Jeg drikker altid instant kaffe om morgenen.. med iskoldt vand og en ordentlig omgang mælk. Alle jeg kender synes, at det er noget så modbydeligt, men jeg elsker det! Varme ting kan godt gøre mig endnu mere træt, så jeg har brug for noget koldt.. og kaffe… Når min iskolde kaffe er klar, sætter jeg mig på min plads ved bordet, trækker benene op under mig, lytter til overgearet radiovært, der er ganske upåvirket af, at klokken ikke engang er 07.00 endnu.. Oftes kan jeg bedst lide, at indtage dagens første kaffe alene hvor jeg forbereder mig på dagen.

“Venindekaffen” – jeg tror ikke, at der findes en bedre anledning til at mødes med sine veninder, end over en kop kaffe. Eller, kaffen er i hvert fald undskyldningen for, at vi lige må mødes og vende verdenssituationen. Kaffen er faktisk så essentiel, at hvis man skulle driste sig til at prøve noget nyt, som for eksempel en the eller en juice, opfører man sig som om, man forsøger at gøre oprør mod venindegruppen. “Er der noget galt? Hvad fanden skal du ellers med den æblejuice?!”. Kaffen er den mørke sø der skiller os ad og samtidig holder os sammen. Det er et fælles holdepunkt, hvor vi alle sammen kan være med og så længe der er kaffe i koppen, så varer venindemødet ved. Så snart der er drukket op, er det som om der naturligt bliver opbrud – så er der pludseligt en der skal til pilates og en der skal besøge sin mosters vovse. Venindekaffen er kaffen man drikker, når man har store nyheder! Når man har landet det fede job, når man har mødt manden man måske tror er den eneste ene og når man har brug for at le. Venindekaffen er også den man drikker, når alt ser sort ud, da din kæreste gik fra dig, da din stilling blev flyttet til Polen og når man har brug for at græde. Venindekaffen har kun ét formål: samhørighed.

“To-Go kaffe” – kaffens svar på “et fix”. Du har ikke tid til, at sætte dig ned og skabe hygge-situationen som kaffen ellers indbyder til, men du har brug for et skud koffein… NU… også selvom du er på vej til møde eller skal en tur i lufthavnen. To-go kaffen kan også fungere som en salgs skjold. Hvordan tænker du? Lad mig forklare: jeg elsker at tusse rundt, gå ture og lytte til lydbøger og lige zone ud et øjeblik. Dog kan jeg godt have det, lidt som man har det i byen, hvor man har det bedst hvis man altid har en gin’tonic fastgjort i sin næve, der ender med at blive helt krampe-agtig, at det gør mig en smule mere tryk og selvsikker at gå med den kaffe (som jeg helt sikkert har betalt overpris for). To-go kaffen er på en eller anden måde, en valid undskyldning for at gå uden at have et mål. En salgs dagdrømmer-kaffe.

“Mormor-kaffe” – det er måske en af mine yndlingskaffer: den kaffe man får hos mormor. Der er ikke så meget pjat, det er en god solid filterkaffe, der serveres i pæn kande på det sirligt opstillede kaffebord, der også byder på kokostoppe, vaniljekranse og orangestænger. Kaffen drikkes naturligvis af matchende te-stel med underkopper, kopper, desserttallerkner, kande, fade og så videre, oven på den hvide blondedug, hvis materiale er en smule voks-agtigt så man ikke skal have alt for dårlig samvittighed hvis man kommer til at spilde. Der er naturligvis også et udvalg af smørkage og teboller med tandsmør, som selvfølgelig er smurt på forhånd. Mormor-kaffen er en tidslomme, hvor man finder uendeligt meget tryghed og nærvær. Det er et sted man husker, et sted man nyder at være og noget der altid oser af familie, højlydte samtaler og min mormor der løber i pendulfart fra køkkenet til stuen med en frisk kande kaffe, uanset hvor mange gang vi beder hende om at slå måsen i sædet.

Som sagt, så løj jeg altså ikke da jeg sagde, at kaffe er mange ting – det tror jeg ovenstående er et bevis på. Spørgsmålet er nærmere, hvor meget vi lægger mærke til, at kaffe er en del af vores sociale liv og adfærd. Det er på en eller anden måde blevet en del af fundamentet. Kaffen er en uskyldig måde at være sammen på, som vi alle sammen dyrker i en hvis grad. Kaffen er en del af det, vi danskere så stolt værner om: hyggen, og det må ikke underkendes hvor meget indflydelse det har på os. Især taget i betragtning af, at vi er et af de mest kaffedrikkende folkefærd i verden.

Har du nogle ritualer?

Sponsoreret af Siemens 

(Visited 23 times, 1 visits today)

Kommentarer

  • Dine indlæg er altid fuld af humor og relaterbare. Det elsker jeg. Grinede højlydt over “besøge sin mosters vovse” hehe 😄 Jeg er vild med den måde du laver sponsoreret indhold på! Du lader produktet indgå på en helt naturlig måde i din klumme om kaffedrikkeri, hvilket gør mig nysgerrig på produktet, fordi det ikke virker så “det-her-produkt-er-det-bedste-i-hele-verden-køb-det!!”-agtigt, men at du blot præsenterer produktet som det er, og efterfølgende går videre til at skrive i din normale form. 

    • Kæreste Julie,
      Endnu engang tak for en mega dejlig kommentar! Jeg er SÅ glad for, at det er sådan du også læser det. Tusind tusind tak!

  • Lige et spørgsmål som intet har med kaffe at gøre… Meeen hvor er din halskæde fra? Har nu savlet over den flere gange, og måtte spørge 

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *