Min guide til Paris

Jeg har været i Paris en del gange efterhånden – blot fire gange i løbet af det sidste halveår, dog mest på grund af arbejde. Jeg er blevet spurgt af flere, om jeg ikke kunne lave en lille guide og jeg har brugt lidt tid på, at strikke lidt forskellige ting sammen. Jeg holder enormt meget af mad, så min guide bliver primært omkring dette. Sorry I can’t help it.

 

Ting at se:

Processed with VSCO with hb1 preset

Louvre: Jeg er ked af at sige det, men det er simpelthen et must! Jeg har selv besøgt Louvre flere gange og er blæst bagover hver eneste gang. Louvre huser, ud over Mona L. også Liberty Leading the People, som er et af mine yndlingsmalerier, Venus de Milo, en kæmpe Egyptisk samling, der er så overvældende, at man slet ikke kan begribe hvor gammelt det er. Helt ærligt, så er jeg ikke så meget til små dimse-ting som krukker og smykker der er udgravet. Det er fantastisk, at man har levn, men skulpturer og malerier går lige i maven på mig. Niels og jeg talte om, at kunst og kultur virkelig er det vigtigste vi har for, at kunne forstå de mennesker der har været til før os. Det kan godt være, at vi kan læse i historiebøgerne, at de så sådan og sådan ud, arbejdede med det og det, og havde denne form for familiekonstellation, men vi forstår dem først rigtigt, når vi læser deres litteratur og studerer deres kunst.

21082314_10213741731921143_1480354884_o

Sacre Cour: mit absolutte yndlingssite i Paris. Den store kirke ligger på toppen af meget stemningsfulde Montmatre,  hvor du har perfekt udsyn over Paris. Jeg vil klart anbefale, at man står tidligt op, napper en croissant og en to-go kaffe med og giver sig selv en halv time til, at sidde på den store trappe og se byen vågne. Eller vandre derop inden solen går ned, for bare at fornemme det helt særlige lys der er deroppe.

img_3657

Louis Vuitton Fondation: en virkelig god kunstoplevelse! Bygningerne i sig selv er et stort kunstværk, mens de indeholder cool og moderne kunst. Da Niels og jeg var der for et par uger siden, var der en udstilling med moderne afrikansk kunst, som var virkelig smuk, spændende og anderledes. Derudover kan man komme ud på deres tagterrasse hvor man har fantastisk udsyn til byen og især Eiffel.

Processed with VSCO with hb1 preset

Versailles: hvis du har god tid, eller genbesøger Paris vil jeg klart anbefale at du sætter en dag af til, at tage til Versailles og besøge det fine lystslot der ligger 20 kilometer uden for Paris. Man kan tage toget derud, hvilket er en ret fin tur og det koster kun 3,50€ for togbillet. Udover selve slottet, er den kæmpe barok-have et besøg værd i sig selv. Et lille tip: download Versailles egen app inden du tager afsted og husk at have lidt snacks med i tasken som du kan smule med ind.

Katakomberne: er en af de lidt mere bizarre oplevelser. Under Paris strejker der sig nemlig en underjordisk kirkegård (ca. 1,7 km), der blev taget i brug i 1700-tallet på grund af overbelastning på andre kirkegårde, der begyndte at udgøre en decideret sundhedstrussel for beboerne i områderne. I dag kan man komme på tur og se skeletter og andre ting der skriger død og ødelæggelse.

Processed with VSCO with hb1 preset

Notre Dame: bare fordi den er stor, flot og man får lyst til at bryde ud i dramatisk Disneysang. Man kan også komme op i toppen af Damen, men jeg har ikke været det, eftersom der har være Roskilde festivals-lignende køer. Notre Dame ligger på sin egen lille bitte ø i Seinen.

21081932_10213741720280852_1264912012_o

En quicke: har overvejet denne lidt, da man jo godt ved at man skal se Eiffel, Concorde og Triumfbuen når man besøger byernes by. Dog vil jeg anbefale, at man sætter en formiddag af til, at lave en såkaldt “quicke” og får disse super turistede sights ud af systemet. Start med at score det bedste billede af Eiffel, ved at tage til Palais de Chailot der ligger på den modsatte side af Sienen i forhold til Eiffeltårnet. Der har du det bedste billedespot! Gå derefter ned af Avenue Kléber til du til sidst støder frontalt ind i Triumphbuen (som det er gratis at komme op på toppen af). Herfra kan du slentre ned af meget berømte Champs Elysées, som egentlig mest minder om Strøget på steroider, til du rammer Place de la  Concorde, hvor du får super fint udsyn til et hav af tyvekoster fra tidligere krige.

Gratis når du er under 25 år – I Paris er der gratis adgang til blandt andet Louvre og Versailles når man er under 25 år og EU borger. Alt du skal gøre er bare at vise pas eller kørekort. Dog er det ikke muligt at pre-booke billetter, så man kommer til at stå en lille smule i kø, hvilket vel egentlig er fair nok, når man nu bare kan valse ind, uden at have pungen op ad lommen.

Områder: 

Montmatre: er i princippet én stor bakke, hvor man på toppen finder Sacre Cour og har den ultimative udsigt over byen. Her er mange små caféer og utroligt meget liv. Især Rue Lepic, Rue des Abesses og Rue des Martys er virkelig fine. Alt er bakket, og der gemmer sig små fine spots over dele hele – især gamle vindmøller dukker op hist og pist. Naturligvis også den mere berømte: Moulin Rouge.

Saint-Germain-des-Prés: En franskmand skulle forklare os stereotypen af en person der bor i SGDP og han omtalte ham som en smart type, der kan lide at høre jazz, går med briller selvom han ikke behøver det og spiser meget charcuteri. Området er super livligt, med alt fra store boulevarder til små hyggelige gader. Og mange dejlige spisesteder!

img_4117

Le Marais: er måske mit yndlingsområde i hele Paris. Det er bare anerledes, mindre, skønnere og super charmerende. Hvis du går ned ved den store hovedgade finder du alle high-street butikkerne H&M, Mango, Zara osv. og den dertilhørende enorme menneskemængde, som man vil gøre alt for at komme væk fra. Hvis bare man svinger op i de små gader finder man alt fra cool vintagebutikker, til lækre brands som Sandro, Zadig et Voltaire og så igen til Uniqlo og Supreme. Derudover kan du få lækker falafel, gode crepes, gourmet popcorn og lækker is, som du aldrig har fået det før!

21103665_10213741715320728_117759171_o

Parker: 

21057154_10213741721080872_734139777_o

Jardin du Luxembourg: en af Paris’ fineste haver, hvis du spørger mig! Beliggende i Paris’ latiner kvarter ligger denne virkelig fine have, som jeg besøgte sammen med Malou og Bo, da vi var i Paris for et par måneder siden. Vi havde trasket byen tynd hele dagen og endte ved denne park, hvor vi bare slog os ned på en bænk, gloede på mennesker og sludrede indtil det gik op for os, at klokken havde passeret 19.00. Virkelig smuk!

21122911_10213741808363054_276802368_o

Jardin Tuillers: Haven der ligger foran det enorme Louvre, hvor alt er så lyst at man er nødt til at have solbriller på. Smukke statuer og skulpturer og nogle meget eksotiske springvind.

Processed with VSCO with hb1 preset

Jardin du Palais Royal: en rigtig hyggelig park, der gemmer sig inde midt i det hele og som du skal vide ligger der, før du får idéen at gå derind. Super smukke bygninger omkranser den lille have og giver en eller anden ro, i den meget pulserende storby.

Morgenmad: 

Processed with VSCO with hb1 preset

Holly Belly: Da vi ankom til Holly Belly var der en kø så lang, at vi slet ikke kunne tro vores egne øjne. Vi besluttede os dog for, at stille os op, da det helt sikkert ville gå hurtigere end at skulle finde et andet sted. Og hvor er jeg glad for at vi ventede! En hel overdådig morgenmad/brunch der holdt os kørende det meste af dagen. Virkelig et besøg værd!

21100397_10213741859364329_545310305_n
Billede fra Instagram @carla_ginola

Breakfast in America: som du nok kan se, er jeg ret pjattet med det pandekagetema dér. Og Breakfast in America er INGEN undtagelse. Det ligger tre forskellige steder i Paris, jeg har kun besøgt det der ligger i Marais og oplevelsen var super!

21103834_10213741715600735_1819464899_o

Café des 2 moulins: har du ikke set den franske film Amélie, så kan du godt smide alt hvad du har i hænderne og klistre dig til skærmen! I den meget søde og ikoniske film, arbejder den kønne Amélie på Café des 2 moulins, som naturligvis findes i Paris. Morgenmaden er fin, ret standard, men der er en super hyggelig stemning!

21074459_10213741893445181_1017517819_n

Buvette: uden at tøve kan jeg sige, at dette er den lækreste morgenmad jeg har fået i Paris (havde også en lille smule tømmerlars). Hvis du slår vejen forbi vil jeg helt klart anbefale Waffel Sandwich og deres Croq. Mn.

Frokost:

Processed with VSCO with hb1 preset

La fourmi: du sidder på et travlt gadehjørne og ser Paris’ hverdag suse forbi dig, mens du enten smæsker dig i tartar eller får din en lækker sandwich eller burger, på hjørnet af Rue du Matyrs. Nam!

21074189_10213741940686362_1874527783_n
Fundet på Bistro Burgers IG

Bistro Burger: Et sted vi helt tilfældigt faldt over, en dag vi var ude og traske sålerne på vores sko ned. Helt uformelt og super lækkert!

Paul: en kæde alá lagkagehuset, men super hvis man er på udflugt eller bare lige skal have en hurtig baguette.

21081532_10213741720920868_2047227784_o

L’as du fallafel: det er måske Paris’ mest berømte fallafel og det er ikke uden grund! Spenderer du alligevel en dag i det dejlige Marais er der ingen vej uden om fallaffelbaren over dem alle.

21100320_10213742160291852_934072196_n
Billede fra IG @thrivemag

Café Flore: Saint Germain skulle eftersigende byde på et af de mest insta-venlige måltider.

Aftensmad:

21040448_10213741982127398_1162185216_n

Paname: Paris har faktisk sit eget bryggeri, som du helt klart skal besøge hvis ikke du har været der før! Ud over gode øl, så har de et af de lækreste charcuteri ever. Og så har de en lækker terresse direkte på vandet, hvor du kan sidde og nyde din mad. Hvis ikke vejret er til det, kan du rykke ind og sidde ved et af de store panorama vinduer.

21057680_10213741722040896_7731331_o

Brasserie Barbes: en af de helt skønne madoplevelser i Paris! Det er et must! Stemningen kan sammenlignes lidt med PS Bar i København, men maden er fantastisk og der er godt med fart over deres drinks! Hvis muligt, så sid uden for i deres store åbne gård på 1. sal.

21081958_10213741719640836_418192641_o

Bouillon Chartier: et rigtig sjovt og historisk sted i Paris! Maden er hvad den er: står der bøf med fritter, så er det hvad du får og intet andet. Men stemningen er fantastisk, priserne er sindssygt lave og deres dyreste vin kan blive din for 13€.

21100433_10213742062609410_2000448689_n

Reciproque: anbefalet af Michelin og helt sikkert et besøg værd! Du kan få en lækker menu bestående af 5 retter for 49€. Hyggeligt og intimt!

img_2889

l’avant Comptoir: intimt og hyggeligt sted i Saint Germain. Ovenstående billede er dog ikke restauranten, men hotellet og den restaurant der ligger lige ved siden af, som ikke må forveksles med dette hyggelige og dejlige sted!

Le Petit Cambodge: hvis navnet virker bekendt kan det skyldes, at du har hørt det i forbindelse med den frygtelige terrorsag fra Paris, hvor gerningsmænd skød unge mennesker der sad på en restaurant. Det var denne. Det er blot endnu en ting der gør, at denne restaurant er et besøg værd. Foruden maden, der er helt i top, er der nemlig noget virkelig livsbekræftende, kærligt og ærligt ved at spise netop her, hvor sammenhold, grin og kærlighed viser, at der ikke er nogen der vil lade sig kue.
21100465_10213742199212825_1731356695_n
@rivnerstaden

The beef Club: hvor navnet siger præcis sig selv.

 

Drinks:

21081561_10213742095250226_1627915967_o

Bar a bules: for at finde denne hitten gem, skal du VIRKELIG vide hvor du skal lede. Du skal tage en lille chance og snige dig ned af den smalleste, snaskede lille gyde, hvor der blot er et hul ind i væggen efterfulgt af en trappe, der fører op til en smuk rooftop hvor møllen ved Moulin Rouge gemmer sig. Drinks er super og ligger omkring 8€.

Paname: vi vender lige tilbage. Paname er nemlig også stedet hvor du godt kan få en lille fest op at køre – eller i hvert fald dig selv op at køre inden du skal videre ud i det franske natteliv.

Brasserie Barbes: og endnu en. Men driksene her er bare lige i øjet!

 

Vigtig viden eller ligegyldig info?

Jeg ville ALDRIG bruge penge på, at bruge en aften på Moulin Rouge. Det er MEGA dyrt og virker som en hæslig turistfælde.

Hvis du beslutter dig for metro, så køb flere billetter ad gangen. Det er både nemmere, smartere og billigere.

Brug lige 20 minutter på, at research restauranter til aftensmad, frokost osv. Det er virkelig sjældent, at man bare sådan dumper forbi et helt fantastisk sted.

Det er virkelig nemt at tage toget fra begge lufthavne ind til byen og det behøver ikke koste en formue.

Pas på lommetyve!

Køb en håndsprit.

 

(Visited 149 times, 1 visits today)

Kommentarer

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *