“Man skulle nødigt blive fed”

Jeg faldt over et post på Instagram den anden dag, hvor en pige skrev, at hun havde fået at vide, at hun havde tabt sig, så nu ville hun tage en ekstra kage med hjem fra bageren, fordi man nødig skulle blive mager. Jeg grinte lidt – det var ret sødt. Læste kommentarerne, hvor stemningen primært var “you go Girl” materiale.

Dog faldt en tanke mig ind – tænk hvis jeg (eller hvilken som helst anden) havde skrevet det, med omvendte fortegn. Altså, at jeg havde lagt mig lidt ud og derfor ville droppe mit unaturlige forhold til fastelavnsboller i år, fordi man nødigt skulle blive fed. Ville responsen så stadig være, at det var cool nok? Jeg overvejede meget at føre eksperimentet ud i livet, men turde så alligevel ikke (man skulle nødigt blive upopulær).

Jeg synes det er rigtig fedt, at vi forsøger at skubbe lidt til tanken om “ideal-kroppen”, fordi hvad er det overhovedet? Er alle sunde og raske kroppe ikke ideelle? Om de er magre og voluminøse, burde vel ikke gøre den helt store forskel, så længe den er sund, rask og bliver passet på.

Jeg har talt om det her mange gange før, men jeg bliver altså ved lidt endnu. Fordi jeg synes det er vigtigt, at tingene kommer i balance. At det også er okay at være tynd, og at man ikke er mindre kvinde fordi man har smallere hofter eller små bryster. At det er okay, at sige nej tak til fastelavnsbollen, og sige at man altså lige har ligget og svedt på et stram op hold i 60 minutter, på en meget tvivlsom måtte, oppe i Fitnessworld, uden at der er nogen der skal blive bekymrede og ringe til den feministiske hotline, og tilbyde en omgang krisehjælp.

Jeg synes der er nogle kvinder out there, på det store Instagram, der gør et godt stykke arbejde med, at promovere nye idealer – fordi lets face it, det ER et nyt ideal. Det må bare ikke backfire, så vi pludselig kommer til at shame nogle andre. Kampen for tolerance, kræver sjovt nok ,enorm tolerance og forståelse for, hvor vi rykker os fra og til. Vores vifte af skønhedsidealer skal bredes ud og ikke kun flyttes til et nyt fokus. Smagen bliver bredere (som Peter Frodin vidst nok sang noget om, i en eller anden sang engang).

Pludselig ender man i en H&M lignende situation, hvor vi alle sammen skal være meget politiske korrekte, og man ikke helt tør sige tingene som det er. At man måske også kan gå for langt og lægge for mange tanker i problemet. Vejer en person for meget, er det usundt og skadeligt.. mindst lige så meget som når en person vejer alt alt for lidt.

Men det er altså lidt tankevækkende, at hver gang der bliver sat fokus på body positive, så er det kvinder med former der alene repræsenterer dem der er glade for deres krop. Jeg siger ikke at det er forkert, fordi det synes jeg på ingen måde – men hvordan kan man praise at elske kroppen no matter What, hvis nogle typer udelukkes? Lidt som om man overkompenserer og er bange for, at vade direkte ind i et minefelt.

Det er også farligt land at bevæge sig på – fordi vi er følsomme og det er et følsomt emne. Jeg vil ikke gøre mig til dommer over rigtig og forkert. Jeg tænker bare mit, og betragter. Fordi jeg synes det er spændende og sejt, at vi har mulighed for, at flytte overbevisninger. Vi må bare ikke skabe flere kløfter mellem dem vi ligner og ikke ligner.

Real queens fix each other’s crowns. Skal vi ikke blive enige om det?

XX

(Visited 24 times, 1 visits today)

Kommentarer

 • Så godt skrevet Laura!! Jeg har været høj og slank hele mit liv og har i mange år skulle lægge øre til et utal af “mænd kan lide kød på kroppen”-kommentarer og nøjj hvor det påvirkede mit selvværd i folkeskolen og gymnasiet til et punkt hvor jeg slet ikke turde vise mig frem i bikini fordi jeg følte at jeg ikke var curvy nok. Nu er jeg 23 og er glad og stolt over min krop, men jeg cringer stadig hver gang jeg ser instagramopslag som du beskriver her. Det som om der nu er gået mode i at være den der “I love junkfood cuz i’m no skinny bitch”-type. Hvis man er høj og slank bliver det per automatik betragtet for “unaturligt” fordi mange ikke vil tro at man godt kan have en Victoria’s Secret-lignende krop uden at rent faktisk skulle gå til ekstremerne for det. J
  Så alt i alt giver jeg dig ret i at den her body positivity bølge burde være gældende for ALLE og ikke som det er nu hvor den ene side langsomt udelukkes.

  • Tak søde Julie!
   Fornemmer at vi er helt på samme bølgelængde – netop at der naturligvis skal være plads til ALLE, og at det også er ok at elske sin slankekrop. tak For din kommentar! Du er sej!

 • Jeg opfatter ikke det eksempel du nævner som at “shame nogle andre”, men nærmere som en afstandstagen til forventningen om at leve op til den idealkrop, der generelt promoveres i medierne, på sociale medier og i modebilledet. Det er vel et forsøg på modspil til den dominerende kultur, der desværre fortsat har et enormt indskrænket syn på hvad en “flot krop” er. En kultur der dømmer “overvægtige” som usunde og dovne og til gengæld fremhæver kvinder med en krop som din som stærke, sunde og smukke (dermed ikke sagt du ikke er det:) på forsiden af modemagasiner.
  Tror bare det, jeg prøver på at sige, er, at man med eksempler som disse ikke bare kan “vende” situationen om, fordi hende der har lavet dette instagrampost nu en gang taler imod en norm, der virker undertrykkende for rigtig mange kvinder, mens du med dit omvendte opslag netop ville udtale denne norm tydeligere.

  • Hej C,
   Din afsluttende bemærkning, er virkelig god. Slet ikke en betragtning jeg havde overvejet, men som jeg klart tager med mig. Og du har helt ret – som jeg også skriver flere gange, så synes jeg altså at der er ret mange kvinder på blandt andet IG, der flytter nogle overbevisninger om “idealerne”, og det synes jeg er sindssygt sejt! Jeg prøver bare at sige, at man skal passe på ikke at skabe et nyt ideal, som vi skal hihe efter. Synes stadig hele ideen om “ideal” er skør. Mente slet ikke at nogen shamede nogen i forbindelse med IG opslaget – så VIL man i hvert fald gerne være et offer, og det var ikke intentionen 🙂

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *