10 ting jeg ville ønske jeg havde vidst som teenager

Jeg har altid været en af dem der mente noget, rigtig meget, rigtigt stærkt og meget stædigt. Hvis der var noget jeg fandt uretfærdigt havde jeg ingen problemer med, at råbe op og sige “det gider jeg sgu ikke finde mig i!”, fordi jeg er opdraget til at have en stærk retfærdighedssans. Derudover har jeg et temperament som en siciliansk kromutter og lige så følsom som Jesper Fårekylling. Eller, det var jeg i hvert fald som teenager.

Når jeg sidder og tænker tilbage på teenagetiden ønsker jeg ind i mellem, at jeg havde været lidt mere cool. Omkring rigtig mange ting… Men sandheden er, at man som teenager ikke ved bedre og man har lidt lyst til at stikke af med alle sine følelser. Selvom det ikke er mange år siden jeg selv stod i teenage-cirukusset, så synes jeg allerede nu at der er sket så mange ting, som ville have gjort bekymringerne langt mindre, i en tid hvor man bekymrer sig om alt. Derfor har jeg nedfældet 10 ting jeg ville ønske jeg havde vidst som teenager:

 1. You’ve got 99 problems but 97 of them is completely made up in your own head – der er vitterligt INGEN der bekymrer sig om hvordan dit hår sidder, dine nye sneaks eller om du nu er vildt kikset at have den samme kjole på til to skolefester. Hvorfor? Fordi ALLE er kamp usikre på sig selv, og har for travlt med at spekulere over deres egne problemer. Øv, hvor brugte jeg meget tid på at bekymre mig om hvad andre sagde, syntes og tænkte om mig, indtil det gik op for mig, at vi alle er i samme båd. Vi vil alle gerne passe ind og ikke skille os for meget ud. Kære teenage-jeg, de andre er fløjtende ligeglad.
 2. Du er ikke moden af din alder, du opfører dig præcis som en teenager  – husker tydeligt da jeg blev 18 år og tænke, “ok, this is it – nu bliver jeg ikke klogere” og var dybt frustreret over ikke at få lov til at være “rigtig” voksen, eftersom jeg stadig gik i skole og boede hjemme. Jeg kunne på daværende tidspunkt simpelthen ikke forestille mig, at jeg skulle blive klogere på livet end jeg var netop nu. Kære teenage-jeg, du skal nok blive klogere.
 3. Tro på dig selv – dét er måske enormt kliché-agtigt og mine forældre sagde det også til mig 70000 gange, men det var som om det ikke rigtigt slog igennem. Men er der noget jeg ville ønske jeg havde vidst, så var det at jeg kan overkomme stort set alt jeg sætter mig for, hvis jeg knokler hårdt for det. Jeg ville ønske jeg havde vidst, at jeg er god nok og ikke have ladet nogen eller noget få mig ned, når der ingen grund var til det. Jeg var altid bange for at gøre noget galt, ikke være god nok og ikke være værdig til de ting jeg beskæftigede mig med. Kære teenage-jeg, du er god nok.
 4. Mor og far prøver ikke at ødelægge dit liv – selvom jeg kommer til at benægte dette (hårdnakket), så må jeg indrømme at mor og far måske havde fat i den lange ende, selvom jeg ikke altid var enig i de aftaler vi indgik. Jeg kan huske at jeg følte, at der var nogle ting der var vildt uretfærdige og bebrejdede dem, at de altså ikke kunne huske hvordan det var at være 17 år og næsten døende på grund af hormoner. Men jeg forstår i dag, at de hundrede procent har handlet ud fra min bedste interesse og ønsket om at jeg skulle klare mig bedst, sikrest og gladest.
 5. Your heart will go on – selvom hjertesorger kan føles som om, at du står ved verdens ende og at der ikke er noget at leve for mere, så lover jeg at det hele nok skal blive bedre. Smerten i hele kroppen, trætheden og bekymringerne der følger med at få sit hjerte knust forsvinder en dag. Ikke alt sammen på én gang, men en dag vågner man og har det bedre. Kære teenage-jeg, der er andre fisk i havet.
 6. Du behøver ikke at være venner med nogen, der ikke vil dig det bedste – Jeg skrev om dette den anden dag, det der med at være tvunget ind i nogle sociale relationer. Som teenager er din værste frygt at være alene, ensom og ekskluderet, så du gør alt for at undgå det – koste hvad det vil. Jeg ville ønske at jeg havde vidst, hvor nemt det er at møde nye mennesker, som jeg først har lært efter jeg er blevet voksen. Der er aldrig noget der er helt endegyldigt.
 7. Du er smuk som du er – Jeg tror der var mange ting der var gået lettere, hvis jeg havde lært at acceptere mig selv og være glad for den måde jeg så ud på. Jeg kunne ikke tro, at jeg var okay, at jeg var pæn nok, tynd nok og smart nok. Jeg var dødsens angst for at blive bedømt. Derfor er min gymnasietid heller ikke blevet brugt på, at kysse på ret mange drenge, da jeg simpelthen var bange for om de skulle synes noget grimt om mg. Det er jeg dog stadig ret glad for at jeg ikke gjorde alligevel i dag, men jeg ville ønske at jeg havde udstrålt mere selvsikkerhed og været sådan lidt “jeg er for god til hvad som helst”, i stedet for “jeg er for grim”. Kære teenage-jeg, du ser sgu godt ud.
 8. Gør hvad du har lyst til, ikke hvad du føler du skal – og her taler jeg om årene efter gymnasiet. Efter jeg havde gået på gymnasiet i to uger blev vi hevet til studievejlederen, der godt kunne tænke sig at vide, hvilken videregående uddannelse vi havde tænkt os at søge ind på efter 3.g – der var ligesom ikke lagt super meget op til at gå andre veje. Jeg har gjort en del ting, fordi jeg har følt at det var det rigtige at gøre i forhold til presset der er på os unge, men måske ikke helt føltes rigtigt i maven. Kære teenage-jeg, følg dit hjerte.
 9. Stop så med at klip det pandehår! – du ligner en båtnakke hver eneste gang.
 10. Det hele skal nok gå– sidst, men slet ikke mindst, så ville jeg ønske jeg kunne rejse tilbage i tiden, gå ind på mit teenageværelse og give mig selv verdens største kram og sige, det hele skal nok gå, du er noget for nogen og du kommer til at klare dig. Du bliver stærkere og klogere, du lærer at sige fra og vælge de gode og lyse ting til. Du bliver selvstændig. Du bliver (endnu mere) elsket. Du lærer at være en god veninde. Du lærer at vælge gode veninder. Dit hjerte gør ikke ondt, din mave har det fint. Du finder ud af det. Alt bliver okay.

XX

(Visited 41 times, 1 visits today)

Kommentarer

 • Den med pandehåret har jeg også endelig lært. Jeg får stadig trangen, men formår heldigvis at modstå – for ligner en jakabov med paryk hver gang. 

   –
  K

  venterpaavin.blogspot.dk

 • Fantastisk reflektion over den svære tid, hvor man er under ombygning, følelserne sidder ude på tøjet, og horisonten er ca. lige så lang som til kanten af popcornskålen.
  Bruger din liste til at undervise en flok teenagere på mellemtrinnet på min skole, hvor jeg er så heldig at kunne køre et forløb omkring dannelse. Tak for inspirationen!

  • Hej Ejvind!
   Det gør mig virkelig glad at høre! Altid dejligt at bidrage til noget, der virkelig er vigtigt – som dannelse.
   KH

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *