Marrakech: hvor skal man bo? Hvad skal man se?

Niels og jeg har netop været på en lille tur til Marrakech, der kun ligger små 4 timer fra København, og billetterne var meget rimelige. Vi var i Marokko for et par år siden, og da ingen af os kunne tage mere end en uge fri, besluttede vi os for at tage tilbage, da vi ikke ville bruge mere tid på transporten og håbede på en lille smule forårsfølelse. Den uge vi var i Marrakech, stod det ned i stænger og det var koldt, som i, at vi lige så godt kunne være i København. De lokale vi talte med fortalte, at de aldrig havde oplevet noget lignende. Så stod man dér, med dansker-ben i 9 grader og forsøgte lidt at lade som om, at det bare var forår i fem minutter. Men det skulle ikke holde os tilbage!

Jeg har besluttet mig for, at dele indlægget op i to, da det ellers bliver 2 kilometer langt, og det er der ingen der gider læse.

Hvor skal man bo?
Personligt vil jeg anbefale, at man bruger tid på, at finde et dejligt Riad inde i Medianen (den gamle bydel). Et Riad fungerer som et bed and breakfast, hvor man nærmest føler sig inviteret hjem til dem der ejer huset. I Marrakech (og Marokko generelt) er der ikke noget der syner af meget, når man kommer ude fra. Men bag mange af de bitte små døre, gemmer der sig de smukkeste huse, med de skønneste haver og dejligste rooftops. Der er stort set ikke noget i Marrakech der er bygget i mere end 4-5 etager, så det er altid muligt, at finde et spot hvor man får den smukke udsigt over byen. Vi boede på Riad Pachavana i udkanten af medinaen, i gå afstand til Jardin Marjorelle, YSL museum og den store plads Jemaa el Fna (spørg mig ikke om hvordan det udtales, Niels og jeg har forsøgt i en uge, uden held). Jeg havde meget svært ved at beslutte mig, da alle Riads så fantastiske ud – og jeg også var i tvivl om hvorvidt man skulle bo på resort, men det er jeg VIRKELIG glad for, at vi ikke gjorde.

Jeg synes det var en fantastisk oplevelse, at bo i medinaen og være så tæt på byens kaotiske og travle liv, med støj og mange køretøjer i de smalle gader. Jeg vil dog sige, at jeg var virkelig positivt overrasket over, hvor rent der var i gaderne.

Hvad skal man se?
Der er rigtig mange ting at se i Marrakech – faktisk er man helt oplevelsesmæt efter en tur ned ad gaden, da man konstant bliver bombarderet med indtryk. Marokko var fransk helt frem til slutningen af 1960’erne og stort set alle du møder, taler fransk. Så hvis det er første gang du skal besøge et arabisk land, og måske har nogle bekymringer i forhold til kulturelle forskelle og en sprogbarriere, kan jeg varmt anbefale Marokko som destination.

Souken er et sjovt og finurligt sted. Jeg fik lyst til at hæve hele opsparingen, og starte en tæppeimport. I souken kan du få ALT, og du kan forhandle om ALT. Og det er okay – det er en del af gamet. Der er nogle forskellige afdelinger i souken og jo tættere du kommer på den store plads, jo mere mærker du, at de forskellige boder har de samme 40 tekander, og det samme plastikarmbånd. Men kom godt ud i krogene og tal med de forskellige sælgere. Jeg købte lidt forskellige ting, men det jeg er aller gladest for, og som jeg glæder mig mest til at tage i brug, er et håndlavet skakspil/ backgammon (skak på den ene side og backgammon på den anden), der er lavet i smukt mørk træ og perlemor, med håndlavede brikker og terninger til backgammon. Jeg var solgt allerede den første dag vi gik forbi den lille snedkerbiks, men Niels og jeg aftalte at vente med at Souk-shoppe til sidst på turen. Og så kunne jeg ellers gå forbi hver eneste dag, med møbler i øjnene og længes.

Skal man gå med tørklæde? Nej – kun hvis du har en hel klar fornemmelse af, at det er forventet (som ved religiøse spots osv.). Jeg havde en formiddag, hvor Niels skulle ordne noget, så jeg havde et par timer alene, hvor jeg gik ned i souken ene og alene, som den Strong And Independent Woman jeg er. Og der valgte jeg efter lidt tid, at tage mit tørklæde på, hvilket resulterede i, at jeg ikke osede af skrøbelig turist i samme grad som før, så diverse sælgere ikke gik så hårdt til mig, når jeg gik rundt der med brændende skejsere i lommen. Jeg følte, at jeg kunne gå lidt mere i fred.

 

Jemaa El Fna er den store plads, hvor alt er et stort gedemarked af gadesælgere, slangetæmmere og madboder. Jeg var ikke specielt vild med pladsen – alt for meget kaos, og for mange utiltalende turistting, som blandt andet slangetæmmere (ja sgu, der ligger slanger på gaden, så man skal passe på ikke at jokke på en af dem) og små aber i fodboldtrøjer, der slet ikke passer sammen med de lænker der er bundet om halsen på dem. Jeg får ondt i maven, når jeg ser dyr blive behandlet dårligt. Og det bliver de altså. Og så sprang jeg let og elegant hen over alt der hed mad fra gadekøkkener – vi hørte om VIRKELIG mange der havde haft en omgang maveinfluenza.

Jardin Marjorelle – en smuk have, som oprindeligt tilhørte kunstneren Marjorelle. Han gik bort og det kom på tale, at huset og haven skulle ryddes, så der kunne blive bygget noget andet. Det satte Yves Saint Laurent en stopper for, da han købte stedet med sin partner, og satte det i stand. I dag er haven åben for alle, og der er et nyåbnet museum om Yves Saint Laurent lige ved siden af, som var meget stemningsfyldt.

Palais Bahia er et smukt palads og en smuk have, der gemmer sig midt i Marrakech. Igen ser det ikke ud af meget ude fra, men så snart man kryber ind gennem dørene åbner den ene smukke have sig efter den anden. Paladset har huset et kæmpe harem, derfor er der usandsynligt mange værelser, men de forskellige spots rundt omkring i paladset er virkelig smukke og meget insta-værdige.

La Mamounia er Marrakechs svar på D’angle T. Smukke haver og en meget stemningsfyldt restaurant, hvor vi dog kun drak kaffe. Meget underligt: man måtte ryge indenfor. Og det var en generel ting. Jeg ryger ikke, men det gør Niels og det var meget sært at sidde der, inden for på en pæn restaurant og se ham tænde en cigaret.

Ørken-tur – hvis man har god tid i Marrakech, vil jeg klart anbefale at man tager i ørkenen. Måske endda og overnatter hvis man har mulighed for det – vi havde ikke lyst denne gang, da det var alt for koldt, men vi gjorde det engang i Jordan og det var virkelig en fantastisk oplevelse! Denne gang kørte vi ATV i ørkenen og det var rigtig sjovt (helt klart en Niels aktivitet – jeg havde ondt i armene i to dage, fordi jeg havde brugt så mange kræfter på, at holde mig fast og forblive i live… jeg er ikke et motormenneske). Men helt fantastisk at drøne rundt i ørkenen og samtidig kigge op på de store sneklædte Atlasbjerge i baggrunden.

Palais El Badi – jeg var rigtig dårlig til, at læse op på historien omkring dette sight. Jeg gjorde det hverken før eller efter (så ja, jeg har rent faktisk set noget jeg ikke aner en snus om). Men endnu et gammelt palads, en ruin om man vil, der er ret speciel fordi der er tonsvis af storkereder bygget på paladsets mure. Vi besøgte fangekælderen, som var blevet brugt sidst i 1800-tallet og meget livagtigt, var mange torturredskaber pænt præsenteret. Og vi siger velbekomme.

Maison de la Photographie – fotografi museum, som virkelig var en fin oplevelse. Ikke så stort, men gav en rigtig fin fornemmelse af historien omkring Marokko og ikke mindst samfundet.

Atlasbjergene tårner sig op, i baggrunden af Marrakech og det er storslået. Jeg ved ikke med jer, men bjerge slår pusten ud af mig. De er så store og smukke, og ligger bare der og gør ingen ting for det. Vi besluttede os for, at tilbringe en dag i bjergene. Jeg vil dog ikke anbefale andre, at man gør det på denne årstid. Der var faldet ekstra meget sne, og de var ikke vant til at håndtere det. Pludseligt skulle vi ud og klatre rundt på bjergsider osv. i ret upraktisk tøj og sne til knæene. Jeg var både bange og skide hysterisk flere gange. Jeg er sikker på, at det havde været en fantastisk oplevelse, hvis det havde været lidt mildere vejr, men jeg følte lidt, at de ikke ville aflyse turen på grund af vejret, da der så ikke ville være skejsere i kassen. Vi overlevede og vi kommer til at snakke om turen længe, men det var lidt for spændende til mig.

Hammam var en virkelig sjov oplevelse! Vi blev anbefalet, at tage på Mythic spa. Hammam er en form for vask – du bliver vasket og skrubbet og så vasket lidt igen.. af et andet menneske. Du skal i hvert fald ikke være den generte, sådan lidt håndsky type, hvis du kaster dig ud i en hammam. Du er næsten nøgen og et andet menneske giver dig den helt store vasketur. Det var virkelig sjovt, og rigtig afslappende (selvom jeg skulle tisse efter 8 minutter på grund af det løbende vand…), og jeg vil helt klart anbefale at man gør det, hvis man har lyst til en lidt anderledes form for selvforkælelse.

(Visited 57 times, 1 visits today)

Kommentarer

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *